≡ Menu

Czy klucz do zdrowia kryje się w jelitach?

Przyszła jesień, a wraz z nią nadszedł czas, by większą uwagę zwrócić na nasze zdrowie.

Już nawet Hipokrates zwrócił uwagę, że większość chorób zaczyna się w jelitach…

Co więcej, w ostatnim czasie coraz częściej mówi się, że jelita to nasz drugi mózg!

  • Co to właściwie znaczy?
  • Co możemy robić, by czuć się zdrowo przez cały rok i być w dobrej formie psychicznej i fizycznej?

Wszystkiego dowiemy się na spotkaniu live z Katarzyną Pryzmont – dietetyczką, psychodietetyczką, edukatorką żywienia, założycielką programu Zmiany Nawyków Żywieniowych „Za rękę”.

NOWOŚĆ! Probiotyk L. plantarum 299V™

Probiotyki, takie jak szczep L. plantarum 299V™, to żywe bakterie, które sprzyjają utrzymaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania jelit poprzez przywrócenie równowagi mikrobiomu jelitowego. Rywalizując z potencjalnie szkodliwymi drobnoustrojami, zmieniają proporcje w mikroflorze jelitowej na korzyść dobroczynnych bakterii. W ten sposób probiotyki pomagają chronić organizm przed szkodliwymi bakteriami, wzmacniając barierę ochronną jelit (co jest bardzo ważne, biorąc pod uwagę fakt, że 70% komórek odpornościowych bytuje w jelitach), oraz stymulować układ odpornościowy, by organizm mógł lepiej zwalczać infekcje. Właśnie dlatego zdrowe jelita to klucz do dobrego stanu zdrowia i samopoczucia! Natomiast prebiotyki można określić mianem „pokarmu” dla pożytecznych bakterii zasiedlających nasze jelita. Możesz pozyskiwać je z pożywienia, jedząc produkty bogate w błonnik: warzywa, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i owoce.

Każda kapsułka WellBiotyk L. plantarum 299V™ zawiera 10 miliardów żywych bakterii oraz niacynę (witaminę B3, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych). Ten szczep bakterii probiotycznych należy do najlepiej przebadanych; stosują go miliony osób, by wspomagać zdrowie swoich jelit. L. plantarum 299V™ jest jednym z probiotyków, który przeżywa w kwaśnym środowisku żołądka, docierając do jelita grubego, gdzie wywiera korzystny wpływ na zdrowie.

L. plantarum 299V™ pomaga zrównoważyć mikrobiom jelitowy poprzez hamowanie wzrostu potencjalnie szkodliwych bakterii w jelitach i zwiększanie różnorodności mikroflory jelitowej (czyli zwiększanie liczebności dobroczynnych drobnoustrojów ). To z kolei pomaga zmniejszyć dolegliwości układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, wzdęcia i gazy, a także poprawia częstotliwość wypróżnień i ogranicza biegunki.

Czym się różnią probiotyki od prebiotyków?

Probiotyki i prebiotyki, choć ich nazwy brzmią podobnie, pełnią różne role w mikrobiomie jelitowym – złożonym ekosystemie składającym się z bilionów drobnoustrojów, które wywierają znaczący wpływ na wiele funkcji w organizmie, między innymi:

  • Kondycję skóry
  • Metabolizm
  • Układ odpornościowy (70% komórek odpornościowych bytuje w jelitach)
  • A nawet samopoczucie!

Probiotyki, takie jak szczep L. plantarum 299V™, to żywe bakterie, które sprzyjają utrzymaniu zdrowia i  prawidłowego funkcjonowania jelit poprzez przywrócenie równowagi mikrobiomu jelitowego.

Rywalizując z potencjalnie szkodliwymi drobnoustrojami, zmieniają proporcje w mikroflorze jelitowej na korzyść dobroczynnych bakterii. W ten sposób probiotyki pomagają chronić organizm przed szkodliwymi bakteriami, wzmacniając barierę ochronną jelit (co jest bardzo ważne, biorąc pod uwagę fakt, że 70% komórek odpornościowych bytuje w jelitach), oraz stymulować układ odpornościowy, by organizm mógł lepiej zwalczać infekcje. Właśnie dlatego zdrowe jelita to klucz do dobrego stanu zdrowia i samopoczucia!

Natomiast prebiotyki można określić mianem „pokarmu” dla pożytecznych bakterii zasiedlających nasze jelita. Możesz pozyskiwać je z pożywienia, jedząc produkty bogate w błonnik: warzywa, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i owoce.

Jak możemy zadbać o zdrowie jelit?

Można pokusić się o stwierdzenie, że dobre samopoczucie zaczyna się w jelitach! Mikrobiom jelitowy jest powiązany z wieloma układami i funkcjami organizmu, między innymi układem odpornościowym, kondycją skóry,  metabolizmem energetycznym, a nawet emocjami i zdrowiem psychicznym¹. Dlatego tak ważne jest zadbanie o utrzymanie równowagi mikrobiomu jelitowego, co można osiągnąć na wiele sposobów.

Oto kilka wskazówek:

  • Ćwicz regularnie. Zadbaj o odpowiednią ilość ruchu! Może to być intensywny trening lub spokojny spacer po lesie – najważniejsze, by przyspieszyć tętno.
  • Wysypiaj się. Sen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich części ciała, także jelit!
  • Znajdź czas na relaks, by lepiej radzić sobie ze stresem.
  • Spożywaj odpowiednią ilość błonnika (nasz Napój z błonnikiem prebiotycznym może pomóc zwiększyć spożycie błonnika).
  • Zadbaj o zbilansowaną dietę obejmującą chude białko, produkty pełnoziarniste, tłuste ryby, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona oraz mnóstwo warzyw i owoców.
  • Unikaj wysoko przetworzonej żywności z dużą zawartością cukru i tłuszczu.
  • Zwiększ spożycie kiszonek (ogórki i kapusta kiszona, kimchi) oraz produktów fermentowanych (jogurty, kefiry).
  • Dodaj do swojej codziennej diety probiotyki, na przykład WellBiotyk L. plantarum 299VTM, o udowodnionych korzyściach zdrowotnych. Probiotyki zwiększają liczebność dobroczynnych bakterii tworzących mikrobiom jelitowy i wchodzą z nimi w reakcje, ale rzadko kolonizują jelita na stałe. Równowagę mikrobiomu jelitowego można łatwo zakłócić na skutek stresu i niezdrowej diety, dlatego zaleca się przyjmowanie probiotyku codziennie, by regularnie uzupełniać pożyteczne bakterie utrzymujące jelita w dobrym stanie, co przekłada się na lepsze zdrowie i samopoczucie!

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

Jakiego rodzaju produktem jest WellBiotyk L. plantarum 299V™? Dlaczego warto go stosować?

WellBiotyk L. plantarum 299V™ to suplement diety zawierający szczep bakterii probiotycznych L. plantarum 299V™, sproszkowane jeżyny i niacynę (witaminę B3). Niacyna pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych. W połączeniu ze zbilansowaną dietą WellBiotyk L. plantarum 299V™ pomaga wspierać zdrowie jelit i ogólne samopoczucie.

Co zawiera WellBiotyk L. plantarum 299V™?

Składniki: skrobia kukurydziana, proszek zawierający szczepy bakterii (L. plantarum 299V™), otoczka kapsułki (hydroksypropylometyceluloza); proszek jeżynowy (maltodekstryna, koncentrat soku jeżynowego (Rubus fruticosus L.)), amid kwasu nikotynowego (niacyna).
WellBiotyk L. plantarum 299V™ nie zawiera sztucznych barwników, aromatów, konserwantów, GMO ani glutenu. Został zarejestrowany w Vegan Society.

WARTOŚCI ODŻYWCZE WellBiotyk L. plantarum 299V™

Ilość w kapsułce (425 mg)
Niacyna (witamina B3) 2,4 mg (15%)
Proszek jeżynowy (Rubus fruticosus L.) 2,0 mg
L. plantarum 299V™ 10 miliardów żywych bakterii

Jakie są główne składniki?

L. plantarum 299V™

Probiotyk L. plantarum 299V™ to szczep bakterii, o naukowo udowodnionym działaniu wspierającym zdrowie jelit. Został odkryty ponad 30 lat temu przez szwedzkich naukowców z Uniwersytetu w Lund.

L. plantarum 299V™ to jeden z najlepiej przebadanych szczepów probiotycznych na świecie, któremu poświęcono ponad 160 publikacji naukowych. Suplementy zawierające połączenie wielu szczepów bakteryjnych wcale nie muszą być lepsze, ponieważ to ilość i jakość dowodów naukowych stanowią najważniejszy czynnik określający korzyści zdrowotne zapewniane przez dany probiotyk.

L. plantarum 299V™ został dokładnie przebadany pod kątem bezpieczeństwa i skuteczności działania w ponad 60 badaniach klinicznych z udziałem ludzi. Od ponad 20 lat jest stosowany przez miliony osób (Akerman & Edvinsson, 2009; Klarin, 2008).

L. plantarum 299V™ słynie ze swojej zdolności do wspomagania zdrowia jelit, co potwierdziły badania naukowe:

    • Potrafi przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka i dociera aż do jelita grubego, gdzie ulega reakcjom przynoszącym korzyści zdrowotne (Nobaek, 2000; Johansson, 1993).
    • Pomaga przywrócić równowagę mikrobiomu jelitowego poprzez hamowanie wzrostu potencjalnie szkodliwych bakterii (Karlsson, 2010; Hütt, 2006; Jacobsen, 1999).
    • Zwiększa różnorodność mikroflory jelitowej, powodując wzrost liczebności dobroczynnych bakterii jelitowych (Karlsson, 2010).
    • Pomaga zmniejszyć szereg problemów trawiennych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia i gazy, a także poprawić regularność wypróżnień i zmniejszyć epizody biegunek (Ducrotté, 2012; Niedzielin, 2001; Nobaek, 2000).

Każda kapsułka WellBiotyku L. plantarum 299V™ zawiera optymalną dawkę – minimum 10 miliardów żywych bakterii (zawartość w momencie produkcji), określaną mianem jednostki tworzącej kolonię (CFU). Jak wskazują wyniki badań klinicznych z udziałem ludzi, taka zawartość żywych bakterii wykazuje korzystny wpływ na zdrowie.

Jeżyny

Jeżyny (Rubus fruticosus L.) należą do owoców jagodowych, które rosną dziko; w Szwecji występują powszechnie. Są bogate w antyoksydanty, między innymi witaminę C, kwasy fenolowe i flawonoidy, takie jak antocyjany (Zia-Ul-Haq, 2014). Flawonoidy należą do grupy polifenoli i nadają jeżynom ciemnoniebieski kolor. Antyoksydanty pomagają zwalczać stres oksydacyjny spowodowany nadmierną ekspozycją na słońca, niewłaściwą dietą, stresem itp. Przedłużający się stres oksydacyjny może prowadzić do uszkodzenia mięśni, chorób serca, nowotworów, przedwczesnego starzenia się i przewlekłego stanu zapalnego.

Każda kapsułka WellBiotyku L. plantarum 299V™ zawiera niewielką ilość sproszkowanych jeżyn, przyczyniając się do zwiększenia spożycia antyoksydantów.

Niacyna (witamina B3)

Niacyna (witamina B3 / kwas nikotynowy) to rozpuszczalna w wodzie witamina z grupy B. Pełni wiele ważnych ról w organizmie, takich jak wspomaganie metabolizmu, wzmacnianie układu nerwowego, zmniejszanie uczucia zmęczenia i znużenia oraz utrzymanie prawidłowej kondycji skóry. Ale niacyna jest również kluczowa, jeśli chodzi o wspieranie zdrowia jelit, ponieważ pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych. Błona śluzowa wyścieła wiele struktur w ciele, między innymi układ pokarmowy, oddechowy i moczowo-płciowy. Tworzy ochronną warstwę, która powstrzymuje inwazję szkodliwych drobnoustrojów i zapewnia prawidłowe wchłanianie składników odżywczych. Produkty spożywcze bogate w niacynę to drożdże, orzechy, rośliny strączkowe, chude mięso i wątroba. Nasz organizm potrafi także syntetyzować niacynę z tryptofanu, który występuje w mleku, jajach i mięsie.

Czym są probiotyki?

Probiotyki są dostępne na rynku w postaci suplementów diety lub żywności i napojów funkcjonalnych. Aby dany produkt można było nazwać probiotykiem, trzeba udowodnić w badaniach klinicznych, że zawarte w nim żywe bakterie (drobnoustroje) w określonej dawce przynoszą korzyści zdrowotne. Badania potwierdzają wiele korzyści wynikających ze spożywania probiotyków (Gibson, 2017; Hill, 2015). Poprawiają one równowagę i funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego na kilka sposobów:

  • Konkurują z potencjalnie groźnymi drobnoustrojami o pożywienie i przestrzeń, hamując w ten sposób rozwój szkodliwych bakterii w jelitach.
  • Pomagają odbudować wyściółkę jelit, która jest ważną barierą chroniącą przed przedostawaniem się szkodliwych bakterii do krwiobiegu.
  • Pomagają lepiej wchłaniać składniki odżywcze i mineralne.
  • Pomagają również stymulować obronę immunologiczną – 70% komórek odpornościowych znajduje się w jelitach!

Czy probiotyki są tym samym co żywność fermentowana?

Produkty fermentowane i kiszone, na przykład sery, jogurty, kefiry, kapusta kiszona, kombucha, powstają w wyniku intensywnego wzrostu drobnoustrojów. Ponieważ zawierają pożyteczne szczepy bakterii, takie jak Bifidobacterium i Lactobacillus, włączenie ich do diety wpływa korzystnie na kondycję jelit i ogólny stan zdrowia. Jednak aby dany produkt można było nazwać probiotykiem, trzeba udowodnić w badaniach klinicznych, że przynosi korzyści zdrowotne. Kiszonki i produkty fermentowane są źródłem dobroczynnych drobnoustrojów – można uznać je za zdrową żywność, ale nie należy nazywać probiotykiem.

Czym jest mikrobiom jelitowy?

Mikrobiom jelitowy to złożony ekosystem tworzony przez drobnoustroje, takich jak bakterie, wirusy i grzyby, które zamieszkują nasze jelita; w zdecydowanej większości są to bakterie. Każdy człowiek ma swój własny, unikalny – podobnie jak odcisk palca – skład mikrobiomu, zależny od wielu różnych czynników (Gibson, 2017; Milani, 2016). Szacuje się, że w jelitach zamieszkuje 40 bilionów drobnoustrojów; mamy ich więcej niż komórek własnych (Sender, 2016). Mikrobiota jelitowa pełni w organizmie wiele ważnych funkcji (Gibson, 2017; Magnúsdóttir, 2015; Binns, 2013), między innymi:

  • Pomaga trawić i wchłaniać składniki odżywcze.
  • Bierze udział w syntezie witamin, aminokwasów i hormonów.
  • Wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (maślan, octan i propionian) w trakcie fermentacji błonnika prebiotycznego.
  • Oddziałuje korzystnie na perystaltykę i funkcjonowanie jelit.
  • Pomaga „wyszkolić” układ odpornościowy, by prawidłowo reagował na patogeny.
  • Wzmacnia wyściółkę jelit i barierę jelitową.
  • Utrzymuje szkodliwe drobnoustroje w ryzach poprzez hamowanie ich wzrostu.

Równowaga mikrobiomu jelitowego może zostać zakłócona na skutek starzenia się i czynników związanych ze stylem życia, np. antybiotyków, podróży, stresu lub niezdrowej diety (Gibson, 2017; Binns, 2013). Zakłócenie równowagi oznacza, że liczba szkodliwych drobnoustrojów wzrasta w stosunku do liczby pożytecznych bakterii jelitowych (Wilkins, 2019). Wówczas mogą pojawić się zaburzenia trawienia, między innymi bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia i/lub biegunki, a układ odpornościowy zaczyna funkcjonować gorzej (McKenzie, 2016). Ponieważ mikrobiom jelitowy wpływa na cały organizm, brak równowagi odbija się na ogólnym samopoczuciu.

Aktywność metaboliczna mikrobiomu jelitowego przypomina działanie oddzielnego narządu, który wpływa na wszystko, od metabolizmu przez trawienie, odporność i kondycję skóry po samopoczucie. Dlatego dbanie o kondycję jelit to podstawowy warunek utrzymania dobrego stanu zdrowia fizycznego i psychicznego.

Jaka jest różnica między PREbiotykiem a PRObiotykiem?

PREbiotyk stanowi pożywkę do rozwoju dobroczynnych drobnoustrojów jelitowych, natomiast PRObiotyk dostarcza tych pożytecznych bakterii, co pomaga utrzymać równowagę mikrobioty jelitowej i poprawić pracę jelit. Przy zwiększonym odsetku dobroczynnych drobnoustrojów jelitowych wytwarzanych jest więcej korzystnych metabolitów, a odsetek szkodliwych bakterii spada, co jest ważne zarówno dla kondycji jelit, jak również ogólnego stanu zdrowia. Pomyśl o swoich jelitach jak o ekosystemie – na przykład ogrodzie: PREbiotyki to nawozy, które pomagają rosnąć pięknym roślinom, a PRObiotyki to nowe kwiaty, które sadzisz w ogrodzie. Aby można było nazwać dany suplement PREbiotykiem lub PRObiotykiem, jego korzystny wpływ na zdrowie musi zostać naukowo udowodniony w badaniach klinicznych z udziałem ludzi.

Dlaczego warto systematycznie zażywać probiotyki?

Generalnie, probiotyki nie zasiedlają przewodu pokarmowego na stałe. Nie namnażają się w wystarczająco dużych ilościach, by zająć miejsce wrodzonej mikrobioty jelitowej. Natywna mikrobiota jelitowa, powstała w okresie niemowlęcym, pozostaje przez całe życie, więc probiotykom dostarczanym z pożywieniem bardzo trudno jest zakłócić istniejący ekosystem. Jednak równowaga mikroflory jelitowej może zostać zaburzona przez czynniki związane ze stylem życia (np. antybiotyki, podróże, stres lub niezdrową dietę), a probiotyki odgrywają ważną rolę w przywróceniu równowagi. Ponieważ nie tworzą kolonii w jelitach, trzeba spożywać je regularnie, by czerpać z tego wszystkie korzyści zdrowotne.

Czy mogę codziennie przyjmować WellBiotyk L. plantarum 299V™?

Zaleca się systematyczne przyjmowanie WellBiotyku L. plantarum 299V™ w celu wsparcia zdrowia jelit. Szczep L. plantarum 299V™ nie kolonizuje jelit, co oznacza, że nie zasiedla przewodu pokarmowego na stałe. Zażywaj go zgodnie z zaleceniami: jedna kapsułka dziennie wraz z posiłkiem, co ułatwia wchłanianie. Popij wodą lub zimnym napojem. Nie popijaj gorącym, by nie obniżyć skuteczności produktu.

Czy mogę łączyć WellBiotyk L. plantarum 299V™ z innymi produktami Wellness by Oriflame?

WellBiotyk L. plantarum 299V™ można łączyć ze wszystkimi produktami Wellness by Oriflame. Szczególnie korzystne jest połączenie go z Napojem z błonnikiem prebiotycznym; wówczas wspieramy zdrowie jelit na dwa sposoby: dodając dobroczynne bakterie i dostarczając pożywki drobnoustrojom tworzącym mikrobiotę, by się namnażały. Jeśli zazwyczaj nie spożywasz dużej ilości błonnika lub Twój organizm reaguje gwałtownie na błonnik prebiotyczny, zaleca się stopniowe zwiększanie spożycia Napoju z błonnikiem prebiotycznym, by uniknąć potencjalnego dyskomfortu ze strony układu pokarmowego.

Czy mogę zażywać WellBiotyk L. plantarum 299V™, jeśli mam problemy zdrowotne i biorę leki?

WellBiotyk L. plantarum 299V™ nie jest produktem leczniczym. Nie służy do leczenia ani łagodzenia jakichkolwiek niedoborów lub schorzeń. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, skonsultuj się z lekarzem w kwestii stosowania suplementu.

Czy mogę przyjmować WellBiotyk L. plantarum 299V™, jeśli mam nietolerancję pokarmową/alergię?

Przejrzyj listę składników. Jeśli masz alergię na któryś z nich, lepiej nie stosuj suplementu.

Czy mogę przyjmować WellBiotyk L. plantarum 299V™, jeśli jestem w ciąży lub karmię piersią?

Jeśli planujesz ciążę, jesteś w ciąży lub karmisz piersią, skonsultuj się z lekarzem w kwestii stosowania suplementu.

Czy spożywanie WellBiotyk L. plantarum 299V™ jest bezpieczne dla dzieci?

WellBiotyk L. plantarum 299V™ został opracowany dla osób dorosłych (≥18 lat). Nie został stworzony z myślą o dzieciach, dlatego nie promujemy żadnych działań marketingowych sugerujących, że powinien być spożywany przez dzieci. Zalecamy dzieciom przede wszystkim zbilansowaną i urozmaiconą dietę, obejmującą wiele produktów przyjaznych dla jelit, takich jak nabiał (jogurt, kefir, ser) i produkty roślinne bogate w błonnik (rośliny strączkowe, warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste).

Bibliografia
• Akerman U, Edvinsson L. Influence of fruit drinks with or without lactobacillus Lp299v on the gastrointestinal uptake of paracetamol in man. BMC Res Notes. 2009 Mar 20;2:45.
• Binns N. Probiotics, prebiotics and the gut microbiome. International Life Sciences Institute (ILSI). ILSI Europe Concise Monograph Series. 2013 Jan 01:1-32.
• Ducrotté P, Sawant P, Jayanthi V. Clinical trial: Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) improves symptoms of irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol. 2012 Aug 14;18(30):4012-8.
• Gibson GR, Hutkins R, Sanders ME, et al. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2017 Aug;14(8):491-502.
• Hill C, Guarner F, Reid G, et al. Expert consensus document. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2014 Aug;11(8):506-14.
• Hütt P, Shchepetova J, Lõivukene K, et al. Antagonistic activity of probiotic lactobacilli and bifidobacteria against entero- and uropathogens. J Appl Microbiol. 2006 Jun;100(6):1324-32.
• Jacobsen CN, Rosenfeldt Nielsen V, Hayford AE, et al. Screening of probiotic activities of forty-seven strains of Lactobacillus spp. by in vitro techniques and evaluation of the colonization ability of five selected strains in humans. Appl Environ Microbiol. 1999 Nov;65(11):4949-56.
• Johansson ML, Molin G, Jeppsson B, et al. Administration of different Lactobacillus strains in fermented oatmeal soup: in vivo colonization of human intestinal mucosa and effect on the indigenous flora. Appl Environ Microbiol. 1993 Jan;59(1):15-20.
• Karlsson C, Ahrné S, Molin G, et al. Probiotic therapy to men with incipient arteriosclerosis initiates increased bacterial diversity in colon: a randomized controlled trial. Atherosclerosis. 2010 Jan;208(1):228-33.
• Klarin B, Wullt M, Palmquist I, et al. Lactobacillus plantarum 299v reduces colonisation of Clostridium difficile in critically ill patients treated with antibiotics. Acta Anaesthesiol Scand. 2008 Sep;52(8):1096-102.
• McKenzie YA, Thompson J, Gulia P, Lomer MC. British Dietetic Association systematic review of systematic reviews and evidence-based practice guidelines for the use of probiotics in the management of irritable bowel syndrome in adults (2016 update). J Hum Nutr Diet. 2016 Oct;29(5):576-92.
• Magnúsdóttir S, Ravcheev D, de Crécy-Lagard V, Thiele I. Systematic genome assessment of B-vitamin biosynthesis suggests co-operation among gut microbes. Front Genet. 2015 Apr 20;6:148.
• Milani C, Ferrario C, Turroni F, et al. The human gut microbiota and its interactive connections to diet. J Hum Nutr Diet. 2016 Oct;29(5):539-46.
• Niedzielin K, Kordecki H, Birkenfeld B. A controlled, double-blind, randomized study on the efficacy of Lactobacillus plantarum 299V in patients with irritable bowel syndrome. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2001 Oct;13(10):1143-7.
• Nobaek S, Johansson ML, Molin G, et al. Alteration of intestinal microflora is associated with reduction in abdominal bloating and pain in patients with irritable bowel syndrome. Am J Gastroenterol. 2000 May;95(5):1231-8.
• Sender R, Fuchs S, Milo R. Revised Estimates for the Number of Human and Bacteria Cells in the Body. PLoS Biol. 2016 Aug 19;14(8):e1002533.
• Wilkins LJ, Monga M, Miller AW. Defining Dysbiosis for a Cluster of Chronic Diseases. Sci Rep. 2019 Sep 9;9(1):12918. doi: 10.1038/s41598-019-49452-y.
• Zia-Ul-Haq M, Riaz M, De Feo V, et al. Rubus fruticosus L.: constituents, biological activities and health related uses. Molecules. 2014;19(8):10998-1029. Published 2014 Jul 28.

Podobne wpisy:

0 comments… add one

Leave a Comment